Translate

diumenge, 17 de novembre del 2013

Moby Dick

Llibres



Moby Dick
Herman Melville

Igual que el capità Ahab he anat a perseguir la mateixa balena: Moby Dick.

Per ell és la història d'una venjança en contra del cetaci que l'hi va prendre la cama. Per a mi la fita d'arribar al final d'un llibre que m'ha costat molt de llegir.
Esperava una història romàntica d'aventures i m'he trobat amb un tracta de la caça de la balena al segle XIX farcit de referències bíbliques.
Melville va aprofitar els seus coneixements en l'ofici de mariner dins d'un buc balener i explica amb ets i uts totes les parts de la vida a un vaixell que fa una travessa de quatre anys al voltant del mon perseguint balenes. Els detalls son exhaustius i es barregen amb l'argot mariner. La traducció compta amb un vocabulari mot arcaic amb paraules que ja no estan en us i això encara m'ha dificultat més la lectura. Les abundants referències a cites bíbliques i pròpies de la marineria han fet que hagi hagut de llegir amb dos punts de llibre ja que tant l'autor com el traductor fan us de les acotacions que son imprescindibles però que arriben a cansar.  He llegit de marineria, amb tots els esdeveniments, materials, oficis i feines dins d'un vaixell i de les normes a alta mar; de la classificació, anatomia, costums i escorxaments de les balenes; de cites i personatges bíblics, gran influència de la religió en l'autor i també de costums en pobles mariners perduts al mon. Bé, no és un mal recapte però no se si el podré aprofitar gaire.

En definitiva, m'he encaparrat i al final he arribat al final, amb penes i treballs.

I això em porta a la diatriba de que fer amb un llibre que costa i no t'enganxa: deixar-lo (com en varies ocasions he estat tentat de fer-ho) o seguir i donar una oportunitat per veure si millora. Al llegir una cosa que no t'acaba d'atrapar tens la sensació de que estàs perdent el temps i que caldria triar un altre lectura però davant d'una obra clau de la literatura penses que ets tu el que no estàs a la alçada i t'esforces per arribar al final.

Us deixo amb un solo de bateria de John Bonham amb Led Zepellin al tema que porta per títol Moby Dick. Podeu pensar al sentir-lo en que deuria passar per el cap dels mariners dins d'un petit bot al costat d'una bestia enorme saltant de dolor al seu voltant amb els arpons clavats igual que un toro. I que deuria pensar la balena?



1 comentari:

  1. Teniu tota la raó amic Andreu: hi ha llibres que no t'enganxen i els pots deixar amb tota la tranquil·litat, però quan és un "gran llibre" penses que el problema és teu i que no ets capaç d'entedre'l. Potser és que hi ha llibres que requereixen una relectura, o simplement agafar-los en el moment oportú; potser cal abandonar-los un temps i deixar que assolin una mica.
    En qualsevol cas, mireu-ho pel costat bo: ja esteu preparat per embarcar-vos per anar a caçar balenes. Per cert, com és que les balenes es cacen i no es pesquen? Quin enigma!

    ResponElimina