Translate

dilluns, 2 de setembre del 2013

T de Tertulià

Article



T de Tertulià

T de Tenir raó.
T de Tu no en saps res.
T de T'he deixat planxat amb el que t'he dit.
T de Tertulià. 

El dret a opinar s'ha convertit en un espectacle. Fer d'una tesi bandera i defensar-ho amb qualsevol argument a passat a ser un altre esport nacional. És igual que no es tinguin coneixements, quant més alt, més valor tenen els arguments. Com més enginyosa sigui la resposta millor serà considerat l'interlocutor. 

Tertulià de professió. Persona que opina de tot tema que sigui notícia, economia, dret, lleis, mota, religió, esports... Art, medecina, matemàtica, física quàntica o macramé  aplicat a la informàtica. Tot és opinable.

El cas és que molts comencen fent una incursió puntual, una entrevista per algun tema relacionat amb la seva especialitat. Responen bé, amb agilitat, el entrevistador s'hi sent còmode. La entrevista és un  èxit. Se'n parla i es torna a convidar al personatge a un altre, programa, i un altre. Alguna entrevista en premsa. Una columna en un dominical i un dia fix en un programa de radio, si pot ser al matí millor, hora de màxima audiència. Després se'l fixa per el programa de nit i a més a més està disponible per a qualsevol connexió en un noticiari per si cal una opinió. Una opinió que com tot el que ha vingut després de la primera entrevista, no te res a veure amb la especialitat del, ja, Tertulià en qüestió. 

Com s'ho fan? De on treuen el temps per adquirir coneixements dels temes més diversos? Gràcies Wiquipedia per estar disponible les vint quatre hores al dia! 
Qualsevol especialista els hi veu el plumeru però és igual. A qui farà cas la gent? A la estrella de la tele (el següent pas, que m'havia oblidat) o algú a qui no coneixen per més especialista que sigui del tema en qüestió? Ells ens senyalen el camí a seguir.

Així funcionaven les Àgores gregues que tant se'ns ha idealitzat?

Quis custodiet ipsos custodes?

(Osti! Jo ara opinant de tot al bloc com un Tertulià qualsevol! Bé, pot ser em fixa algú, segur que paguen bé)




1 comentari:

  1. A les àgores gregues en deien sofistes; ara són tertulians. Crec que heu trobat un bon paral·lelisme, mestre Andreu - al capdavall la pràctica és la mateixa: ser un hàbil conversador per convèncer les masses sobre qualsevol tema.

    ResponElimina